Signaleren van dwang en uitbuiting in de prostitutie

Als verpleegkundige of arts kun je tijdens je werk in contact komen met mogelijke slachtoffers van dwang en uitbuiting in de prostitutie. In deze module leer je op welke signalen je alert moet zijn en hoe je hierop moet reageren. Let op: dit is een (niet meer geaccrediteerde) workshop uit 2014.

Doelgroep: (Soa) verpleegkundigen en artsen die regelmatig te maken hebben met (vermoedens van) dwang en uitbuiting in de prostitutie. De workshop gaat uit van enige kennis en ervaring met het onderwerp.

Inhoud: De inhoud van deze workshop is gebaseerd op de 'Handreiking signaleren mensenhandel voor werkers in de gezondheidszorg'. Aan de hand van studietaken en een casus maak je kennis met de stappen, die in deze handleiding beschreven staan. De module is nadrukkelijk bedoeld als eerste kennismaking; we verwachten dat je na het volgen van de workshop de inhoud van de handreiking in grote lijnen kent. Belangrijk is om te weten waar je de handreiking kunt vinden en kunt raadplegen. Bij studietaak 2 kun je de digitale handreiking opslaan op je bureaublad.

De cursus is opgebouwd uit een negental studietaken:

1. Wat is mensenhandel?
2. Introductie handreiking en stappenplan
3. Herkennen en interpreteren van signalen
4. Stap 1: in kaart brengen en documenteren van signalen
5. Beroepsgeheim en wettelijk kader
6. Stap 2: collegiaal advies
7. Stap 3: zo mogelijk bespreken met de cliënt
8. Stap 4: wegen van de verzamelde informatie
9. Stap 5: zelf beslissen of melden


Studiebelasting: 120 minuten

Leerdoelen: Wat kan ik aan het einde van de workshop? 

1. Signalen van dwang en uitbuiting in de prostitutie herkennen, onderzoeken en duiden.
2. Een zorgvuldige afweging maken tussen bewaren of doorbreken van het beroepsgeheim.
3. De stappen zetten die ertoe leiden, dat hulp en bescherming wordt geboden aan de cliënt (of een ander) en de dwang of uitbuiting stopt.
4. Beslissen om zelf hulp te bieden of te melden.