Veerkracht in je werk!

veerkracht

Werken binnen de publieke gezondheid, eerste- en tweede lijn vraagt veel van professionals. Er zijn richtlijnen en procedures om kwaliteit te garanderen. Maar hoe staat het met jou als professional? Hoe kun jij je veerkracht behouden of vergroten?

Doelgroep: Alle professionals in de soa- en hiv-bestrijding. 

Hoe staat het met jou als professional? Wat doe jij met die soms eindeloos lijkende hoeveelheid telefoontjes, chats, emails en wachtlijsten? Misschien zijn er collega’s die steeds je hulp vragen, staat er een reorganisatie voor de deur of heb je er net eentje achter de rug? En wat te doen bij cliënten waarvan je jezelf regelmatig afvraagt of jouw interventies wel zin hebben?

Wat is veerkracht?
Veerkracht of ‘resilience’ is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Veerkracht is het vermogen om op een positieve manier om te gaan met negatieve gevoelens en omstandigheden en er sterker uit te komen. Het vergroten van de mentale weerbaarheid van professionals kan klachten die tot uitval kunnen leiden verminderen of voorkómen.

Waarom oefenen met veerkracht?
Veerkracht is ook een belangrijk middel om de kwaliteit van je werk goed te houden. Wanneer je zelf veerkrachtiger bent heb je meer plezier in je werk maar heb je ook de energie om het beste te halen uit je interventies. Veerkracht betekent dat je jezelf ook weer op kunt laden om met (hernieuwde) energie een volgende stap te kunnen zetten. In deze workshop wordt het begrip veerkracht onder de loep genomen en verken je strategieën om je eigen veerkracht te behouden of te vergroten.

Deze workshop kan wellicht gevoelens of gedachten oproepen waarbij je ondersteuning kunt gebruiken. Vraag dan hulp binnen je eigen netwerk of een professional zoals je huisarts of bedrijfsarts.

Accreditatie
Voor deze workshop is accreditatie aangevraagd bij CADP van NVDA, NVVPO, NVVS, V&V, VSR, KNMG. 

Wat kan ik aan het einde van de workshop?
1. Je kunt uitleggen wat veerkracht is.
2. Je kunt uitleggen welke factoren van invloed zijn op veerkracht en het belang hiervan.
3. Je kunt uitleggen wat compassie is en compassiemoeheid in relatie tot veerkracht.
4. Je kunt uitleggen op welke wijze Mindfullness en ander strategieën bij kunnen dragen om veerkrachtig in je werk te staan.
5. Je kunt signalen herkennen van compassiemoeheid.
6. Je kunt gebruik maken van de aangereikte veerkracht bevorderende middelen.
7. Je kunt aangeven op welke wijze je de aangereikte middelen wilt inzetten voor jezelf en onder de aandacht kunt brengen binnen jouw team of organisatie.

De workshop bestaat uit vier studietaken
1. Wat wordt bedoeld met veerkracht in je werk?
2. Werken aan veerkracht; middelen en tools
3. Veerkracht binnen de seksuele gezondheidszorg
4. Verbeeldingskracht

Studiebelasting
Deze studiebelasting bedraagt twee uur.

Studieperiode
Het advies is om deze workshop te starten in de eerste twee weken van de Digitale Leerweken.

Webinar
Op 23 februari van 12.00u-13.00u vindt er een webinar plaats met veerkracht-expert Ira van der Steenstraten. Meer informatie volgt! Noteer de datum alvast in je agenda.