LHBT-jongeren in de JGZ

lhbt nieuw

Werk je in de JGZ? En wil je lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderjongeren zo goed mogelijk ondersteunen? Volg dan deze online workshop om meer te leren over leefstijl, seksuele gezondheid en welbevinden van LHBT-jongeren. Je test je bestaande kennis, leert nieuwe informatie, deelt praktische gesprekstips met collega's en beluistert contactmomenten met jongeren, nagespeeld door prijswinnende jeugdtoneelmakers.

Doelgroep: verpleegkundigen en doktersassistenten in de jeugdgezondheidszorg. Ook geschikt voor artsen in de jeugdgezondheidszorg en voor sociaal verpleegkundigen. 

Uit onderzoek van MOVISIE en Nederlands Jeugdinstituut (Emmen, 2014) blijkt dat de meerderheid van de professionals in de jeugdzorg graag meer wil leren over ondersteuning aan lesbische, homo-, bi- en transgender-jongeren en jongeren met een intersekse-conditie. Belangrijke aanbeveling is dat kennis over LHBT(i)-jongeren op een laagdrempelige manier toegankelijk én concreet toepasbaar gemaakt moet worden voor professionals die met jongeren werken. Deze workshop speelt in op deze behoeftes en heeft als doel kennis van gezondheidsproblemen van LHBT(i)-jongeren te vergroten en ‘handelingsverlegenheid’ te verminderen. Door middel van praktijkgerichte opdrachten en casuïstiek, leren deelnemers hoe zij problemen beter kunnen signaleren en adresseren. 

Accreditatie 
Voor deze workshop wordt accreditatie aangevraagd bij V&V, VSR en NVVS. 

Wat kan ik aan het einde van de workshop? 

  • Veelvoorkomende problemen onder LHBT-jongeren (12+) op het gebied van leefstijl, mentale gezondheid en seksuele gezondheid en hun belangrijkste oorzaken herkennen
  • Gespreksvaardigheden voor gesprekken met jongeren over seksuele diversiteit
  • Ondersteuningsmogelijkheden specifiek voor LHBT-jongeren

Deze workshop bestaat uit vijf studietaken

  1. Van 0 tot 19 jaar
  2. Kennisquiz
  3. Tips voor gesprekken met LHBT-jongeren
  4. Hoorspel (x2)
  5. Ondersteunen van LHBT-jongeren

Studieperiode
Je kunt deze workshop volgen tijdens de gehele periode van de Digitale Leerweken; van 31 januari tot en met 24 februari. 

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze workshop is ongeveer 90 minuten.